Színek és formák: étkező és konyhai lámpa varázs

Az étkező és a konyhai lámpa kiválasztásakor a design éppen úgy fontos szerepet kap, mint a funkció. Ha meg kellene határozni, hogy otthonunk helyiségei közül melyek azok, ahol a legtöbb időt töltjük, akkor valószínűleg e kettő lenne az. Napjainkban az amerikai konyhás megoldások rendkívül népszerűek, így a kettő gyakorlatilag egy légtérben, egyként funkcionálva szolgálja a család és az otthon töltött idő kényelmét. Legyen szó akár két külön helyiségről, akár az említett, amerikai konyhás megoldásról, az étkező és konyhai lámpa megválasztásakor célszerű több szempontot is figyelembe venni. Lássuk, hogy állnak össze a színek és a formák egy egésszé akkor, ha a világításról van szó!

Egységes stílusteremtés étkező és konyhai lámpákkal

A lámpáknak ma a konkrét funkción túl jelentős esztétikai szerep is jut, hiszen segítségükkel otthonossá varázsolhatóak a helyiségek, és mindig az alkalomnak, és persze a napszaknak megfelelő fényt teremthetünk. Miként azonban a lakberendezés során is igyekszünk egységes stílust teremteni az egyes helyiségek között, úgy ezt célszerű a fényforrások stílusa és jellege kapcsán is megtenni. A kínálatban számos méretű, formájú és színű lámpatest megtalálható, közöttük pedig érdemes a funkciónak való maximális eleget tétel mellett, a design alapján is választani.

Az elter.hu által megkérdezett szakemberek azt javasolják, hogy az étkező és konyhai lámpa beszerzés során is tartsuk szem előtt a többféle fényforrás kínálta lehetőségeket. Nem elegendő pusztán a mennyezeti világítás, szükség van olyan elemekre is, amelyekkel elérhető a hangulatvilágítás semmihez sem fogható érzete. Erre azért is van szükség, mert nem mindig szeretnénk az egész helyiséget fényárba borítani, sokszor éppen elegendő egy kisebb fényforrás.

Álmennyezet és süllyesztett világítás

A nagy belmagassággal rendelkező ingatlanok, régi polgári házak esetében kifejezetten a magasság és ezzel együtt a fűtési költségek csökkentése érdekében szoktak az álmennyezet mellett dönteni, de erre természetesen a hagyományos ingatlanoknál is lehetőség nyílik. Amellett, hogy rendkívül stílusos és egyedi megoldások születhetnek így, az álmennyezetben elhelyezett süllyesztett világítás segítségével különleges fényhatások érhetőek el. Ha a belsőépítészeti kialakítás megengedi, akkor az étkező és a konyha közötti egység is megteremthető ilyen módon. Az étkező és konyhai lámpa elhelyezhető a mennyezeten úgy, hogy közben az álmennyezet előnyeit is élvezhetjük annak elegáns megjelenésével.

Burkolatok és színek a megvilágítás tükrében

Az egységes, stílusos kép megteremtése érdekében az étkező és konyhai lámpa választása mellett természetesen a burkolóanyagok és a falfestékek is fontos szerephez jutnak. A sötét árnyalatok nagy népszerűségnek örvendenek, hasonlóképpen a természetes hatást keltő alapanyagokhoz és színekhez, de az üveg felületek is mind gyakrabban találhatóak meg a konyhában, elsősorban a konyhapult fölött. Ha jól helyezzük el a világítótesteket, segítségükkel felhívhatjuk a figyelmet a helyiségek bizonyos elemeire, berendezési tárgyaira, vagy a tekintetet ráirányíthatjuk a helyiség előnyös pontjaira. Az általános, mennyezetről érkező megvilágítás mellett ne feledkezzünk meg a hangulatvilágításról sem, mely mind a konyhában, mind az étkezőben hasznosnak bizonyul. A fali lámpák, olvasólámpák és állólámpák remek szolgálatot tesznek a gyakran nappaliként is szolgáló étkezőben, de a süllyesztett világításban rejlő lehetőségeken is érdemes elgondolkodni. A színek, a fények és a formák a stílusteremtés nélkülözhetetlen elemeinek számítanak napjainkban.