Sorvezető GPS: a nagy mezőgazdasági újítás

A mezőgazdaságban tevékenykedők körében gyakran megfogalmazódik a kérdés, hogy miként lehetne a hatékonyságot növelni, és a ráfordított kiadásokat csökkenteni. Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az emberi munkaerő milyen mértékben van igénybe véve, és mennyiben helyettesíthető az gépesítéssel. Az üzemanyag áraktól és a műtrágyázásra, valamint növényvédő-szerekre fordítandó összegekkel kapcsolatban aligha várhatjuk, hogy csökkennének a jövőben, éppen ezért érdemes modern technológiákat megismerni, melyek új színezetben mutatják a korábbi mezőgazdasági feladatokat. Az Agrogazda szakemberei szerint a mezőgazdasági Gps igazi úttörőnek számít a területen, hiszen segítségével nem csak a gépvezérlés valósítható meg annak minden előnyével, de tehető ez ráadásul a korábbi hatékonyságot jelentősen meghaladva.

Mezőgazdasági GPS-ek a hatékonyság szolgálatában

A GPS flottakövetés már számos területen bebizonyította, hogy rendkívül eredményesen vethető be a szervezés és az ellenőrzés kapcsán. Nincs ez másként a mezőgazdaságban sem, ahol az ellenőrzési funkciónak köszönhetően mindig tisztában lehet lenni a gépek pontos helyzetével, valamint azzal, hogy végzik-e azok a kitűzött feladatokat. A felszereléshez csatlakoztatható például automata szakaszoló, melynek előnyeit már a kisebb gazdaságok is gyorsa megérzik, a megtérülés tehát rövid időn belül garantált.

A GPS követés sajátosságaiból adódóan nem csak a gépek folyamatos ellenőrzésére van lehetőség, hanem az adatok rögzítésére is, tehát utólag is visszakövethető, mikor, mivel és hol foglalkoztak azok. Mindez a munkaszervezés, az élőmunka-igény tervezése és ellenőrzése kapcsán is nagy szerephez jut, hiszen így mindent kezében tudhat akkor is, ha éppen nincs ideje a földeken tartózkodni. Az egyszerűen elsajátítható eszközzel kapcsolatban merüljön fel bármilyen probléma, a szakmai segítség azonnal biztosított, így nem veszít majd el értékes időt azzal, hogy a megoldást keresi.

Automata rendszerek a költséghatékonyság érdekében

Az agrogazda.hu által megkérdezett szakemberek is úgy vélik, hogy napjainkban nincs jobb felszerelés a hatékony mezőgazdasági munka elvégzésére, mint a megfizethető, gyorsan megtérülő, pontos és precíz GPS rendszerek, melyek között előkelő helyet foglal el a sorvezető GPS. A vegyszerezés során 2-3 százalék, a műtrágyaszórásnál pedig akár 4-5 % is megspórolható a rendszer használatával, és akkor még nem is szóltunk a permetszerek és az üzemanyag kapcsán megtakarítható mennyiségről. A felesleges munka megspórolásával az eszköz használója is pihentebb lesz, tehát nő a munkabírás.

A sorvezető antenna mellett automata kormányzás is szolgálja a költségcsökkentést. A kínálatban megtalálhatóak a fixen beépített típusok, de akár olyan mellett is leteheti a voksot, amely nem fix, tehát másik gépre is átszerelhető, így tetszés szerint tehermentesíthető a gép kezelője. Az automata kormányzásnak egyébként további nagy előnye, hogy korrigálja a csúszás és a dőlés okozta pontatlanságokat, ezzel takarékoskodva az üzemanyag felhasználáson. A mezőgazdasági sorvezető GPS hatékonyságát a tavaszi munkálatoktól kezdve egészen a betakarításig élvezheti, érdemes megismernie a korszerű technológiát, mely egyre többek munkáját segíti már hazánkban is!