Az önéletrajz tartalmán kívül erre is figyelnünk kell!

Ha szeretnénk egy jó állást találni, akkor nagyon oda kell figyelnünk önéletrajzunkra. Muszáj, hogy a CV kitűnjön a tömegből, és figyelemfelkeltő legyen. Manapság a HR-s kollégák rengeteg önéletrajzzal találkoznak, ráadásul az önéletrajzok zöme rendre ugyanúgy néz ki. Amennyiben több időt szánunk rá önéletrajzunk elkészítésére, akkor a hatás nem fog elmaradni. Beszélhetünk az önéletrajz tartalmáról, és formájáról. Fontos a tartalom, de ugyanakkor hajlamosak lehetünk arra, hogy nem foglalkozunk dokumentumunk kinézetével. Pedig tudjuk jól, hogy a külcsín a legfontosabb napjainkban. Mivel tudjuk feldobni önéletrajzunkat, hogy figyelemfelkeltő is legyen egyben? Nem kell nagy dolgokra gondolni. Ha megírtuk önéletrajzunkat, akkor a fontosabb tanulmányokat, és munkahelyet emeljük ki. Nyugodtan használjuk a szövegszerkesztők nyújtotta lehetőségeket. Könnyedén beállíthatjuk, hogy az adott tanulmányunk, vagy munkahelyünk félkövér, vagy dőlt legyen. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy lehetőleg egy betűtípussal írjuk meg önéletrajzunkat.

Napjainkban már nem kell azzal foglalkozni, hogyan fogjuk összeállítani a dokumentumot. A szövegszerkesztőkben is komplex minta áll rendelkezésünkre, nekünk nem kell mást tennünk, mint kitölteni a mintalapot, és beírni a megfelelő mezőbe személyes adatainkat, tanulmányainkat, valamint korábbi munkahelyeinket. Hála a modern technológiának, ezzel is időt spórolhatunk. Amennyiben nem szövegszerkesztő által kreált mintalapot töltünk ki, az sem probléma. Ha az Europass önéletrajzot választjuk, akkor sem kell tennünk semmit, mert az önéletrajz vázlata készen van, nekünk már csak ki kell tölteni, és elküldeni majd a megfelelő e-mail címre. A vállalatok nagytöbbsége elfogadja, és elismeri ezt a fajta önéletrajztípust. Nem árt, ha motivációs levelet is írunk, ugyanis vannak olyan cégek, amelyek kérhetik tőlünk. Jó, ha van egy tartalékban. Motivációs levélre sajnos nem biztos, hogy találunk mintát a világhálón, de fontos azt megemlíteni, hogy ennek a dokumentumtípusnak összefüggő szövegként kell összeállnia, míg egy önéletrajznak vázlatosnak kell lennie minden tekintetben. Hiába van kész önéletrajzunk, és motivációs levelünk, ha nem tudjuk kinek elküldeni.

Álláshirdetésekről számtalan helyről tudunk információkat gyűjteni. Az újságok rendelkezésünkre állnak ugyan, de nagyon kevés hirdetés található meg bennük. Az interneten érdemes beírni a keresőbe a munkák Szolnok kifejezést, mert ezután számos lehetőségről olvashatunk fontos információkat. Az állásportál nemcsak szolnoki, hanem akár budapesti álláslehetőségeket is tartalmaz. Ugyanakkor Szolnok vonzáskörzeteiben is találhatóak vállalatok. Ezek a cégek is adnak fel hirdetést az oldalon. A gyorskeresőt akkor alkalmazzuk, ha már 100%-ig biztosak vagyunk abban, hogy az adott szakmában szeretnénk elhelyezkedni. A gyorskeresővel pillanatok alatt ráakadhatunk arra az álláslehetőségre, amelyet szívesen megpályáznánk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a keresett szakma nevét pontosan írjuk be a keresőbe. A Szolnok mérnök munka lehetőségeit böngésszük át az állásportálon. Láthatjuk, hogy vannak állásajánlatok, amelyekre tudunk jelentkezni. Beadhatjuk álláspályázatunkat akár agrármérnök pozícióba is. Meg kell felelnünk különböző elvárásoknak, amelyek a következők: szövegszerkesztésben, és táblázatkezelésben legyünk jártasak, legyen saját személyautónk. Juttatások, amelyekben részesülhetünk: személyautó használat költségtérítése, valamint étkezési támogatás.