Máris lassul az ingatlanpiac?

Elfogytak a befektetők?

Tavaly ősz óta elindult egy folyamat az ingatlanpiacon, keresettek lettek az ingatlanok, és egyre több ingatlan cserélt gazdát az ezt követő időszakban. A befektetési kedv 2015-ben is tovább nőtt, aminek következtében emelkedés bontakozott ki az ingatlanok piacán. Az ingatlanokba történő befektetési kedv gazdasági okai egyértelműek: a banki betétek kamatai jóval alacsonyabb hozamokat jelentenek a befektetőknek, mint ha pénzüket alacsony árú ingatlanokba fektetik, amit később jóval magasabb áron tudnak majd értékesíteni. Sőt! Az ingatlanokba történő befektetések további előnye, hogy nem csak a későbbi magasabb áron való értékesítés hozhat hasznot a befektetőnek, hanem annak bérleti díjaiból is szép haszonra lehet szert tenni.

Az ingatlanpiaci fellendülés reményt adott az ingatlanukat régóta áruló ingatlantulajdonosoknak is, hiszen abban bíztak, hogy a kezdeti lendület hosszú távú lesz, és a fővárosból kiindulva hatása továbbgyűrűzik majd az elmaradottabb régiókba is.
Az országos egyenetlenség azonban jelentős az ingatlanpiac mai helyzetét tekintve: elmondható, hogy az ingatlanpiaci fellendülés szinte csak a fővárosban érezteti számottevően a hatását, némi hatás érezhető még a nagyobb városokban, egyetemi városokban, de a kisvárosokban, falvakban, főleg az ország keleti felén, aligha.

Ugyanakkor egyre-másra jelennek meg elemzések, amelyek azt mutatják, hogy az ingatlanpiac lendülete máris alábbhagyott, ugyan most még növekedőben van az ingatlanpiac, de ez korántsem olyan mértékű, mint például tavasszal. A csökkenés több okra is visszavezethető. Egyrészt – szakértők szerint – elfogytak azok a befektetők, akiknek elég megtakarításuk volt, hogy azt befektessék, és az ingatlant megfelelő befektetési formának ítélték meg, másrészt az ingatlanpiacra mindig is jellemző volt egyfajta szezonalitás: tavasszal és nyáron mindig több lakás, családi ház cserélt gazdát, mint az őszi vagy a téli időszakban.

A kérdés csak az, hogy a lassulás csupán az őszi időszak beköszöntének tudható-e be, és tavasszal majd új lendületet vesz az ingatlanok adás-vétele vagy a lassulás hosszabb távú lesz, és a kedvező tendencia idejekorán kifullad. A jelenlegi helyzet persze még mindig jobb, mint a válságot követő évek forgalma, ám azt is hozzá kell tennünk, hogy az emelkedés még mindig messze elmaradt a válság előtti évek ingatlanpiaci forgalmától, csakúgy, mint az árak.
Az árak egyébként azokon a helyeken, ahol megnőtt az ingatlanok iránti kereslet, némiképp emelkedni kezdtek, de egyelőre a négyzetméterárak nem érik el a válság évei előtti árszintet, kismértékű emelkedés tapasztalható csupán.

Némely ingatlanközvetítő cég a nyár folyamán már-már arra panaszkodott, hogy a panellakások piacán nem kielégítő a kínálat, vagyis a kereslet jelentősen megnőtt, amit a kínálat nem tudott követni. Ha a szegmenset közelebbről is megvizsgáljuk, akkor az is jól látható, hogy az ingatlanok közül a társasházi lakások a legkeresettebbek jelenleg, közülük egyaránt keresik a panel- és téglalakásokat is, míg a családi házak piaca továbbra sem bővül olyan mértékben, mint az előbbieké.