Laptopot vagy asztali gépet?

Ha új számítógépet szeretnénk vásárolni, a legfontosabb kérdés mindig az, laptopot vagy asztali gépet válasszunk. Érdemes objektíven beszélni a kérdésről, hiszen az utóbbi években sokan sokszor megfogalmazták, miért kell temetni az asztali gépeket… A laptop trendibb… De ezeknél objektívebb és szakmaibb nézőpontokra is szükség van, ha megfontolt döntést szeretnénk hozni.

A trendek egyértelműek. Az Extreme Digital adatai szerint a laptopok lépésről lépésre szorítják vissza a klasszikus asztali gépeket, ami a megváltozott felhasználói igényeknek tudható be; ez pedig a hordozhatóság lehetősége. Lássuk be, az asztali PC-k fénykorában meg sem fordult a fejünkben, hogy a hónunk alá kapjuk a gépet és úgy induljunk a munkába, mára viszont ez teljesen természetessé vált. A mobilitás olyan tulajdonság a laptopok oldalán, amely mindig a legfőbb érvként szól majd mellettük az asztali gépekkel szemben.

A mai modern laptopok már súlyban is versenyképesek, így a cipelésük sem jelent különösebb kellemetlenséget. Átlagosan 1,3 kilogrammról beszélünk, ami kevesebb egy másfél literes ásványvíz súlyánál. Ha a súly fontos, akkor kompromisszumokat kell kötnünk a méretre vonatkozóan; nem érdemes 17 colos laptoppal rohangálni minden egyes nap. Alternatív megoldásként remek szolgálatot tesz egy második monitor, ami nem csak nagyobb felületet biztosít, hanem nagyfokú kényelmet is szavatol a munka során.

Amennyiben a mobilitás nem alapvető elvárás a kiszemelt géppel kapcsolatban, az esetben érdemes alaposan megvizsgálni a két megoldás közötti különbségeket.
Ha kicsi a lakás…

Ha úgy ítéljük meg, hogy a lakásunk túl pici egy asztali számítógép részére, akkor valóban a laptop lehet a szerencsésebb választás. Kissé túlzás azt állítani, hogy az asztali PC felemészti a szabad helyeket, azonban ténylegesen olyan asztalra van szüksége, ami megfelelő mind a ház, mind a monitor részére.

A laptop kétségtelenül helytakarékos megoldás ennek minden előnyével és hátrányával; nem kell különálló monitorral és billentyűzettel számolnunk, azonban a „minden egyben” megoldásnak vannak kényelmi és gyakorlatiassági korlátai. A kényelem kérdésében a megszokás nagy úr; ha gyakorlott laptop felhasználók vagyunk, a kisebb billentyűzettel és akár a numerikus kiosztás hiányával is jól boldogulunk.

Ráadásul a laptop kisebb energiaszükségletéből adódóan zöldebb megoldásról beszélhetünk. Ennek az elsődleges oka a kisebb képernyőben keresendő, másodlagosan pedig a specifikációk izmossága alacsonyabb szintű az asztali gépekénél. Ez persze a maga nemében hátrányként értelmezhető, de az energiahatékonysága megkérdőjelezhetetlen.

A laptop gyenge pontjai

Az eddigieket olvasva azt gondolhatnánk, hogy a laptop gyakorlatilag körberöhögi az asztali számítógépeket, azonban ez nincs így a gyakorlatban. Az asztali gépek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt ajánlottá válnak sok felhasználó számára.
A laptopok esetében roppant nehézkes a hardverek bővítése. Ami az asztali számítógépek esetében egyszerű és gyorsan kivitelezhető, az a laptopok esetében sokszor teljesen lehetetlen vagy roppant nehézkes. A laptopoknál a bővíthetőség alatt gyakorlatilag egyes alkotórészek cseréjére értjük.
Nem mellékes az ár kérdése sem.

Ár-érték arányban a laptopok elmaradnak az asztali gépektől, vagyis erősebb asztali számítógépekhez olcsóbban juthatunk. Fontos különbség lehet még a nagyobb monitor kérdése, habár ez a notebook esetében is használható kiterjesztés üzemmódban.
A végső döntést annak fényében hozhatjuk meg, ha teljesen tisztában vagyunk a saját igényeinkkel. Ha már biztosan tudjuk, mire szeretnénk használni az új gépünket, a választás sokkal egyszerűbbé válik.