Egyre több albérlő folyamodik lakáshitelhez

Elszálltak az albérlet árak az elmúlt két évben, és a szakértők szerint nem valószínű, hogy hamar visszatérnének a 'földre'. Tartós drágaságra kell berendezkedniük azoknak, akik lakást vesznek ki, és nem olyan szerencsések, hogy főbérlőjük fixen tartja a bérleti díjat.
A szűkös kínálat, az emiatt megemelkedő árak, az Airbnb térhódítása jellemzi főleg a fővárosi albérlet piacot. Nem véletlenül vágnak bele sokan a lakáshitellel támogatott ingatlan vásárlásba.

Elviheti a kereset nagyobb részét a bérleti díj

Élhető méretű és állapotú lakásokat a korábbiakhoz képest már csak irreális áron lehet találni, és a kínálat kényszerűen lefelé bővül: lakásként hirdetnek sufnikat, kamra méretű helységeket, mivel sokaknak csak ezek megfizethetőek. Egy garzon bérleti díja egy átlagos nettó fizetésnek akár 60 százalékát is elérheti.

Korábban átlagosnak volt tekinthető akár a XII., vagy II. kerületben a 65 ezer forintos díj egy garzonért, ma már csak Csepelen, Budafokon vagy Pesterzsébeten kínálnak ennyiért kislakásokat. Az V. kerületben, vagy meglepő módon a III. kerületben egy 39 négyzetméter alatti ‘stúdiólakás’ már 120 ezer forintba kerül havonta. Egy ilyen szűkös otthonban egy vagy két ember fél el kényelmesen; ha gyerekkel, családdal szeretnénk lakást vagy házat kivenni, 2-300 ezer forintos havi kiadással kell számolnunk.

Az Airbnb a belső kerületekben elszívta a lakásokat

A rövidtávú lakáskiadás a divatosabb kerületekben komolyan csökkentette a kivehető ingatlanok számát, és ezzel felhajtotta az árakat. Bár volt egy ellentétes folyamat a lakáspiacon, a külföldre költöző nagyszámú honfitársunk jelentős része hasznosítani próbálja hazai lakását, részben bérbe adással, de ennek mégsem volt érezhetően pozitív hatása az árakra. Már csak azért is, mivel a megüresedő otthonok nem kis részt Airbnb-n keresztül lettek és vannak kiadva, így nem növelhették az albérlet-kínálatot.

A jó hír, hogy áremelkedésre már nem kell számítani. Csekély csökkenést prognosztizálnak idén a szakértők, ám arányaiban ezek a bérleti díjak maradnak még a következő években is.

A megoldás sokak számára a saját lakás lehet

Érthető módon felmerül a most lakást bérlőkben, hogy a hatalmas havi kiadást hitel törlesztésre is fordíthatják, nem pedig a lakbér kifizetésére. A döntés nem könnyű, mivel a vételi árak is rekordszinten vannak.

Ám mindenképpen elősegíti a saját ingatlan megszerzését most az, hogy rekord alacsonyan vannak a lakáshitelek törlesztőrészletei.

Ha megtaláljuk a számunkra optimális hitelt, és fix törlesztőjű, vagy több éves kamatperiódusú, azaz relatíve kiszámítható hitelt választunk, és vállalható a havi költsége a hitelnek, elköszönhetünk a bérlés ‘sötét oldalától’. Az albérletekért való helyszíni licitálástól, a havonta befizetendő, piaci mozgásoktól függő díjtól, a váratlan felmondás lehetőségétől. A megfelelő lakáshitel kiválasztásánál azonban érdemes hitelszakértőhöz fordulni, hogy számunkra tartható megoldást válasszunk.