Állás és referencia- nem mindegy, ki mond véleményt!

Egy-egy álláspályázat sikere számos tényező függvényeként alakul, és azt érdemes már a kezdetekkor szem előtt tartani, hogy talán nem alkalmatlansága, pusztán a túljelentkezés számlájára írható, ha végül mégsem Ön kapja az állást. Amint behívták interjúra, az első rostán valószínűleg már átesett, a továbbiakban pedig várhatja, hogy referencia megnevezését kérik majd az interjúztatók. Erre azért van szükség sok esetben, mert a leendő munkáltató szeretne megbizonyosodni arról, hogy a gyakorlaton és a képzettségen túl is olyan munkaerő lesz, akivel együtt lehet dolgozni, és kifogástalanul végzi el a rá bízott feladatokat. A debrecenallas.hu szakemberei is úgy vélik azonban, hogy rendkívül fontos állás kapcsán a referenciaként megadott személye, sőt, a siker akár rajta is múlhat. Nézzük, mit érdemes tudnia a témával kapcsolatban!

Egyeztessen előre a referenciaszeméllyel!

Nagyon fontos, hogy mielőtt kiadja bárkinek az adatait, előtte egyeztessen vele. Amint felveszi a referenciaszeméllyel a kapcsolatot, és engedélyt kér tőle, érdemes akár egy kávé mellett összeülni, ahol megbeszélheti vele, milyen munkát pályázott meg, és milyen területen kérné segítségét. Nyilvánvaló, hogy olyan személyhez maradéktalan melléállással nem fogja senki adni a nevét, akinek rátermettségével kapcsolatban kételyei vannak. Nem baj, ha van még mit fejlődnie, de jobb előre megbeszélni az illetővel, ő hogyan látja, alkalmas-e a pozícióra.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran a munkáltatók a választás során két azonos kvalifikáltsággal rendelkező személy között éppen a referenciaszemély véleménye alapján döntenek. Érdemes azt is tudnia, hogy bár elsősorban volt főnököt szoktak megkérdezni, de referenciaszemélyként megjelölhet ügyfelet, üzleti partnert is, aki a huzamosabb ideig történő együttműködés alkalmával már képet kapott arról, miként végzi munkáját.

Milyen kérdésekre számíthat a referenciaszemély?

Az úgynevezett referencia-interjúk alkalmával megvannak azok a tipikus kérdések, amelyekre célszerű felkészítenie a választott személyt. Az olyan tárgyilagos információk mellett, mint a munkaviszony dátuma, tartalma, egy sor személyes tapasztalatra is rá fognak kérdezni. Fontos szerep jut annak is, miért hagyta el egykor a céget a munkavállaló. Napjainkban már a belépő és a kilépő fizetésekre is rá szoktak kérdezni, de a szakmai fejlődés és az elért eredmények iránt is gyakran érdeklődnek.

Sok cég életében nincs arra megfelelő idő és kapacitás, hogy a referenciaszeméllyel személyes találkozás alkalmával beszéljenek. Ilyenkor marad a skype vagy a telefon, tehát nagyon fontos, hogy olyan referencia mellett tegye le a voksot, aki kommunikációját illetően is meggyőző. A diplomatikus és választékos fogalmazás legalább olyan fontos, mint az, hogy emberként is szívesen lássa el ezt a feladatot, hiszen ha legfőbb célja, hogy minél gyorsabban túl legyen ezen a szívességen, akkor az valószínűleg azonnal lejön majd az interjúztatónak, és meggyőzőképessége is kárát látja.