A súlyfelesleg és a porckopás közötti kapcsolat

Rendszeresen visszatérő térdfájással küzd? Újabban már a járás és a lépcsőzés is nehezére esik? A súlyfelesleg napjaink népbetegségének számít, és a legtöbb betegség, így a porckopás kialakulásában is kockázati tényezőként van jelen. Nem véletlen, hogy lépten-nyomon felhívják figyelmünket a normál testsúly elérésének fontosságára, hiszen a súlycsökkentéssel egyidejűleg jelentősen kevesebb teher nehezedik a térdekre és a csípőre. Az izuletor.hu szakértői is azt javasolják, hogy a porckopás megelőzése, valamint a már kialakult állapot kezelése érdekében célszerű mihamarabb megszabadulni a feleslegtől.

Kevesen tudják, hogy már egészen kevés plusz súly is rendkívül nagy terhet jelent az ízületek számára. Minden felszedett kiló négyszeresen terheli a térdet, hatszorosan pedig a csípő ízületeit, egyértelmű tehát, hogy akár öt kiló plusz súllyal sem szabad tétlenkedni, hiszen ezzel a fájdalommentes hétköznapok érdekében sokat tehetünk.

Valóban csak a genetika a bűnös?

Tény, hogy vannak olyan betegségek, melyek genetikai eredetűen érintik az ízületeket. Esetükben a gyulladásos megbetegedések kockázata valóban nagyobb. Mindent összevetve azonban elmondható, hogy legtöbbször az életmódból adódó sajátosságok sokkal többet nyomnak a latba, mintsem az öröklött problémák. A porckopás kialakulásában jelentős szerep jut az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak, s ennek megfelelően e területek szorulnak változtatásra a megelőzés és a kialakult ízületi gyulladás kezelése kapcsán is.

Nem mindegy, milyen mozgásformát választunk!

Ha a felesleges kilók leadásáról van szó, akkor nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az étkezésre való odafigyelésre, valamint a rendszeres testmozgásra. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen edzés típust illesztünk be mindennapjainkba. Erre különösen akkor ajánlott ügyelni, ha plusz kilók, és az általuk jelentett plusz teher is nehezedik ízületeinkre. Már 10-20 kiló felesleggel sem biztos, hogy az egyébként rendkívül egészséges futás jó választásnak bizonyul. Míg a kilók fogyni kezdenek, addig ajánlott olyan mozgás mellett letenni a voksot, amely kevésbé terheli az ízületeket. Az úszás, a kerékpározás, vagy az ugrálást nélkülöző aerobik remek döntésnek bizonyulnak. Ne feledje, a helytelenül végzett mozgás egy idő után biztosan ízületi gyulladáshoz vezet majd!

Ízületeinek védelme érdekében tehát mihamarabb ajánlott megszabadulni a plusz kilóktól. Ne várja meg, míg +10-20 kilós terhet cipel majd magán, hiszen minél többet kell leadnia, annál nehezebb lesz később a mozgás, arról nem is beszélve, hogy túlsúllyal a mozgásformát is célszerű körültekintően megválasztani! A legtöbb betegség, így a porckopás is pozitívan reagál a tehermentesítésre, érdemes tehát a hosszú távú fájdalommentesség érdekében is ilyen módon tennie. Szükség esetén akár étrend kiegészítőket is szedhet, hogy a porcok számára szükséges értékes mikro tápanyagokhoz biztosan hozzájusson a szervezet.