Repülőjegy vásárlás: mikor olcsóbb?

A jó idő beköszöntével egyre többen kelünk útra, és mi más is bizonyulna kényelmesebb és gyorsabb közlekedési eszköznek, mint a repülő. Néhány óra alatt elérhetjük úti célunkat, és ha nem egy távoli trópusi szigetet választunk, akkor a fapados járatok is elegendő kényelmet képesek biztosítani az utazás időtartamára. De mégis miért van akkora verseny az egyes légitársaságok között, és hogyan csökkenthetjük költségeinket akkor is, ha a fapadosak sokszor megdöbbentően alacsony árai helyett a hagyományos járatokat választjuk? Az árak számos tényező függvényeként alakulnak, melyekkel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy valóban sikerülhessen spórolni. A repulojegy.hu is azt javasolja, hogy repülőjegy foglalás alkalmával figyeljen a részletekre, valamint arra, hogy mit tartalmaznak a feltüntetett árak, ellenkező esetben könnyen kellemetlen meglepetésben lehet része a fizetéskor, vagy az utazás megkezdésekor. Nézzük most, milyen tényezők játszanak szerepet a hagyományos, illetve a fapados járatok árainak alakulásakor!

A hagyományos légitársaságoknál az üléseket, és ezzel együtt a jegyeket is több osztályba sorolják, így lehet első, business, vagy turista osztályra megvásárolni a jegyet. A különbség elsősorban a fedélzeti és a földi szolgáltatásokban mutatkozik meg, de szükség esetén a visszaváltási és a módosítási szabályok is más feltételekkel vonatkoznak az utasokra. Éppen ezért ajánlott a foglalás előtt alaposan megismerni ezeket az információkat, hogy az esetleges váratlan események kapcsán se érjenek meglepetések.

Amire gyakan felhívják a figyelmet a hozzáértők, az a választott dátum. A nemzetközi, vagy nemzeti ünnepnapok idején, valamint azok közelében sokkal drágábbak az árak, mivel ekkor nyilvánvalóan többen kívánnak utazni. Természetesen az sem mindegy, hogy mikor történik meg a foglalás. Ha az utolsó pillanatra hagyja, mélyebben a zsebébe kell majd nyúlnia, mintha már hónapokkal az utazás előtt helyet foglalna. Ez nyilvánvalóan csak akkor lehetséges, ha a dátumot már jó előre ismerjük, és biztos, hogy szabaddá tudjuk tenni magunkat. Mindemellett a járat terheltségére is érdemes figyelni, ugyanis szombat, valamint szerda kevésbé terheltek, ezáltal olcsóbbak az ekkor induló járatok árai.

Vannak olyan akciók, amelyek meghatározott napi visszautazással biztosítják csupán a kedvező feltételeket. Természetesen előfordulhat, hogy szerencséje lesz, és az utazás előtti utolsó percben a még le nem foglalt helyek közül kedvezményes áron válogathat, de csak erre alapozni nem érdemes.

Az interneten kattintgatva elsőként a fapados járatok akciói jönnek szembe velünk. De mielőtt lecsapna az első ajánlatra, ismerje meg, hogy milyen szolgáltatásokban számíthat kevesebbre a hagyományos légitársaságok ajánlataival szemben! Az elérhető árakat a fapadosak úgy tudják kínálni, hogy csökkentik költségeiket. Ez semmiképpen sem a biztonságot érinti, de vannak bizonyos hátrányok a fizetéssel, vagy éppen a fedélzeti szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Gyakori, hogy azonnali fizetést követelnek meg, hiszen nem kívánják tartani a helyfoglalást annak veszélyével, hogy esetleg végül nem lesz megfelelő az utaslétszám. Rendszerint olyan városokba indítják a járatokat, melyek keresettek, így csak akkor talál majd megfelelő járatot, ha ezek egyikét tűzte ki célként. Jó hír viszont, hogy nem nehéz ideális úticélt találni a kínálatban.

A fedélzeten a frissítő, vagy az étkezés külön díj ellenében vehető igénybe csak, és az ülések elhelyezése miatt néhol egy kis kényelmetlenségre is lehet számítani a rendelkezésre álló helyet illetően. Célszerű a csomagfeladás körülményeiről is előre tájékozódni, éppen úgy, mint arról, hogy a megcélzott reptértől milyen közlekedési lehetőségek állnak majd rendelkezésre, ugyanis a fapados járatok rendszerint a kisebb reptereket használják leszállóhelyként.

A foglalás véglegesítése előtt tehát az alapos tájékozódás és a körültekintő választás elengedhetetlenek. Ha a részleteket is szem előtt tartja, és esetleges kérdéseivel nem habozik felkeresni az illetékeseket, a nyári vakáció, vagy a rokonlátogatás minden zökkenő nélkül történik majd – legalábbis az utazást illetően mindenképpen!