Modern tömegnövelő étrend alapjai

Annak érdekében, hogy a tömegnövelő étrend gyorsan, az edzésekkel kombinálva a kívánt eredményekhez vezessen, nagyon fontos, hogy odafigyelj arra, mi kerül a tányérodra. Az izmok építése csak úgy valósulhat meg, ha több kalóriát viszel be szervezetedbe, mint amennyit elégetsz. Nem elég azonban csak erre odafigyelni. A lényeg pont abban áll, hogy milyen forrásokat választasz fehérjéből, szénhidrátból és zsírokból, de természetesen a vitaminok és ásványi anyagok szerepe sem elhanyagolható. A shop.builder.hu tömegnövelő étrend gyorsan történő kivitelezése kapcsán igyekszik most néhány hasznos tanáccsal szolgálni mindazoknak, akik nem pusztán a tömegnövelők szedésétől várják az eredményeket.

Az izom fehérjéből épül!

Tömegnövelő étrend során az izmok építőköveinek számító fehérjéből testsúly kilogrammonként 2 grammot javasolnak a szakemberek, vagyis például egy hetven kilós embernek 140 gramm fehérjére van szüksége. S hogy milyen fehérjét vegyél magadhoz? Legjobbnak a sovány húsok, a halak bizonyulnak, de a túró is jó választás lehet. Azt viszont érdemes tudnod, hogy egyes növényi fehérjeforrások nehezen hasznosulnak, ezért célszerű a hangsúlyt az állati fehérjékre helyezni. Ha a klasszikus csirkemellnél maradunk, akkor hasznos információ lehet, hogy 100 gramm mellfilé tartalmaz 20 gramm fehérjét, tehát a mennyiséget a fentiekben javasoltak szerint ennek ismeretében célszerű összeállítani. Legjobb, ha változatos forrásból viszed be minden nap a fehérjét.

A szénhidrátok biztosítják az energiát

A teljes értékű étrendhez természetesen szénhidrátra is szükség van a fehérje mellett. Általános szabályt nem egyszerű megfogalmazni a mennyiségre vonatkozóan, hiszen vannak, akiknél testsúly kilogrammonként 3 gramm a diétához elegendő, mások ebből már tömegnövelő céljaikat is meg tudják valósítani.

A nehezen hízó alkatok akár napi 7 grammot is bevihetnek testsúly kilogrammonként, de van, aki már 5 grammnál is zsírosodni kezd. Legjobb, ha középtájon lövöd be a mennyiséget, és testsúly kilogrammonként 5 grammal indítasz. Természetesen nem mindegy a beviteli forrás, így a tészta, vagy a lisztes ételek alapból kerülendőek. A finomított szénhidrátok helyett tömegnövelő étrend alkalmával ajánlottak a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a burgonya és a rizs. A zöldségek egyébként a bennük megtalálható rostok miatt is nagyon fontosak, ráadásul, ha nem főzöd szét őket, akkor értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is hozzájuthatsz ilyen módon.

Egészséges szervezet zsírok nélkül nem létezik

A szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírokat halak fogyasztásával, olajos magvakból vagy speciális olajkapszulákból viheted be. A lenmagolaj kitűnő választásnak bizonyul, ráadásul a szív-, és érrendszer védelméről is gondoskodik.

Mikor, mit fogyassz?

Az alapanyagok mennyiségének és minőségének körültekintő megválasztása mellett fontos szerep jut annak is, hogy ezeket mikor fogyasztod. Legjobb, ha elosztod az étkezéseidet a nap folyamán öt-hat alkalomra. A szénhidrátokat igyekezz főként a reggeli és a déli órákban magadhoz venni, és ahogyan közeledsz az estéhez, úgy egyre kevesebbet egyél belőlük. Edzéseid után ne maradjon el az étkezés sem. Két órán belül testsúly kilogrammonként egy-két gramm szénhidrát és egy gramm fehérje javasolt.

Multivitaminokat javasolt napi rendszerességgel szedni, de ezen felül csak akkor érdemes táplálék-kiegészítőkre költened, ha az étkezés terén betartod a fentiekben leírtakat. Fontos tudnod azt is, hogy a fehérjepor nem helyettesíti a természetes forrásból bevitt fehérjét, és főként edzés után ajánlott az. Annak érdekében tehát, hogy a tömegnövelő étrend gyorsan a várt hatásokat hozza magával, ajánlott az elfogyasztott alapanyagok mennyiségére, minőségére és az étkezések időpontjára is ügyelned.