Mitévők legyünk a reumás gyulladás ellen?

Gyakran panaszkodik térdfájásra? Duzzadtnak, vörösnek érzi az ízületek környékét? Az úgynevezett reumás csomók megjelenése, az akár órákon át fennálló ízületi merevség és a mindezt kísérő fájdalom problémája sokakat érint. Vannak, akiknél időszakosan fordulnak elő a panaszok, megint mások szinte állandó jelleggel tapasztalják az egy idő után mozgásszabadságukat is korlátozó tüneteket. De mégis mi a megoldás? Létezik olyan gyógymód, kezelés, terápia, amely végleges segítséget jelent, vagy az érintettek kénytelenek együtt élni a helyzettel?

A Hillvital szakemberei nem győzik elégszer felhívni a figyelmet az életmódváltásra és az egészségtudatos mindennapokra, de véleményük szerint az sem elhanyagolható, milyen készítményeket alkalmaznak a betegek a fájdalom csillapítására és a gyulladás megszüntetésére.

A reumás gyulladás egyébként nem csak kizárólag az ízület, porc, ín, vagy szalag környékén jelentkezik, hanem gyakorlatilag az egész szervezetet érinti. A tünetek fellángolásának időszakában nem ritka a levertség, a rossz közérzet, sőt, akár lázzal, vérszegénységre utaló jelekkel is találkozni lehet. A probléma azért érdemel különös figyelmet, mert a gyulladásos folyamat átterjed a porcra, a tartó szalagokra és a tokra is, ráadásul mozgásbeszűkülést okozhat a megélt fájdalom.

A gyulladáscsökkentő, és immunrendszer működésére ható terápia mellett azonban számos módszer létezik arra, hogy a jelenség minél ritkábban zavarja meg a mindennapokat, a vele való együttélés megkönnyíthető legyen, és lehetőség szerint megszűnjenek a panaszok a jövőben. Az omega 3 zsírsav szedése étrend-kiegészítő formájában nagyon hasznos, de a Hillvital tapasztalatai is azt mutatják, hogy a gyógyfüves mesterbalzsam szintén nagyon hatásosnak bizonyul.

Bár az életkor, a nem (nőknél háromszor olyan gyakori, mint férfiaknál), és a genetikai hajlam is szerepet játszanak a betegség kialakulásában, de nem mehetünk el az olyan életmódbeli sajátosságok mellett sem, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és az ezzel együtt járó elhízás. Mivel a dohányzás rendkívül magas kockázati tényezőnek számít, így a cigarettát mihamarabb ajánlott elhagyni, és nem csak az ízületi gyulladás megakadályozása végett. A kiegyensúlyozott, elsősorban zöldségalapú étrend segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól, és lúgosító hatással is bír, ami a gyulladásos folyamatokat enyhíti, megelőzi.

A túlsúly számos betegség kialakulásáért felelőssé tehető, és sajnos egyre többeket érint. Bár a világháló, a magazinok, a sajtó is rengeteget foglalkozik a témával, mégsem lehet elégszer felhívni a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Erősíti az immunrendszert, karbantartja az egész testet, a csontokra is kifejezetten jó hatással van, a testsúly kordában tartása pedig lehetővé teszi az ízületek tehermentesítését. Nem véletlen, hogy a plusz kilókkal küzdők egyúttal gyakran szenvednek reumás panaszoktól is, hiszen a felesleges súly egyetlen szervrendszernek sem tesz jót.

Hazánk rendkívül gazdag gyógyvizekben, s a gyógyfürdők közül sok kifejezetten a reumás panaszok enyhítésében is élen jár. Érdemes szakorvosával konzultálnia a témában, de fontosak az olyan hétköznapokban használt készítmények is, melyek kifejezetten az ízületi gyulladás megszüntetésében, enyhítésében bizonyítottak már számtalanszor. Ízületvédő, gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, teákat is beszerezhet, melyekből akár napi három-négy csészével is elfogyaszthat. Ilyen téren a csalán, a fűzfakéreg, a zellertea, vagy az orbáncfű is hatékonynak bizonyul.