Milyen lámpát használjunk esti olvasásra?

Bár az internet már első számú kikapcsolódási formává lépett elő az otthon töltött szabadidőben, ám talán éppen emiatt kerülnek elő a polcokról egyre gyakrabban kedvenc könyveink, vagy éppen azok elektronikus változata. E-book olvasókat elérhető áron beszerezhetünk, de akár antikváriumokban is keresgélhetünk egy-egy klasszikus után. A munkával teli napok után pedig mi más lehetne kellemesebb pihenés, mint kedvenc olvasmányunkkal az otthon kényelmében kikapcsolódni? Amikor esti olvasásról van szó, gyakran felmerülő probléma a megvilágítás. Viszonylag ritkán ülünk asztalhoz e célból, tehát olyan lámpára van szükség, ami más körülmények között használatos.

Mivel olvasás kapcsán hosszú ideig igénybe vesszük szemünket, így rendkívül fontos, hogy olyan fényforrás álljon rendelkezésünkre, mely ezt maximálisan támogatja. Nem jó az sem, ha túl erős a fény, hiszen ha elvakít, nem teszünk jót vele a látásnak, de nagyon fontos az is, hogy a megfelelő látási viszonyok biztosítva legyenek. Még e-book olvasók mellé is ajánlott valami fényforrást választani, és bár a mai készülékek már úgy vannak kialakítva, hogy a háttérvilágítás is elegendő, és papír-alapú hatást keltve óvja a látást, de ha ez mégsem lenne kényelmes, akkor beszerezhetőek mini LED lámpák, melyek akár a tetszőleges helyre csíptethetőek, így biztosítva a megfelelő fényt.

A LED technológia egyébként is nagy népszerűségnek örvend napjainkban, hiszen ma már szinte kizárólagosan energiatakarékos izzók, lámpák találhatóak meg a kínálatban. A velük elérhető akár 80-90 %-os megtakarítás nem csak a költséghatékonyság érdekében rendkívül fontos, hanem a környezettudatosság miatt is, hiszen a higany nélküli kialakítás nem szennyezi a környezetet azután sem, hogy már nem használható a termék. Erre azonban szerencsére elég sokat kell várni, ugyanis az akár olvasáshoz is kitűnő választásnak bizonyuló LED lámpák hosszú éveken át szolgálják kényelmünket. Az elter.hu szakemberei egyébként bátran ajánlják az energiatakarékos lámpa választék e típusát, hiszen mind élettartam, mind a felhasznált energiamennyiség szempontjából megéri mellette dönteni. Nem véletlen, hogy napjainkban egyre többen választják a LED lámpákat még a viszonylag magas beszerzési ár ellenére is.

Megfelelő háttérvilágításra nem csak könyvolvasáshoz, vagy a már említett e-book olvasók kapcsán lehet szükség, hanem akkor is, ha például táblagépén, vagy laptopján szeretne még ezt-azt elintézni este. Miként televíziózáshoz is ajánlott némi kiegészítő világítás, úgy e többi tevékenységhez is- elsősorban látása épségének megőrzése miatt. Amennyiben olyan lámpa mellett döntene, mely otthona stílusához is tökéletesen passzol, és a kellő fényt is biztosítja az esti olvasáshoz, a megfelelő, energiatakarékos izzóval ellátott olvasólámpákat is választhatja, melyek többféle stílusban, kialakítással, széles választékban állnak az érdeklődők rendelkezésére.