Költözés lépésről-lépésre

Az új otthon birtokbavétele mindig örömteli esemény, ám a költözéssel kapcsolatban már sokkal inkább jut eszünkbe a rohanás, a felmerülő problémák, valamint az időhiány. Ha azonban már jó előre gondolkodik, és szisztematikusan végzi a csomagolást, akkor meglepően gyorsan rend lesz – immáron az új otthon falai között. A diokoltoztetes.hu szakemberei is úgy vélik, hogy a költöztetés igenis kivitelezhető gyorsan és zökkenőmentesen, ám az előkészületek és a praktikus csomagolás mindenképpen szükségesek ehhez. Lássuk most lépésről-lépésre, milyen teendők várnak Önre, ha költözés előtt áll!

Listaírás

Áttekinthetővé teszi teendőinket, és követve azt biztosan nem marad el semmi fontos.

Csomagolóanyagok

Amire biztosan szükségünk lesz a csomagoláshoz, azok a dobozok, erős, strapabíró szemeteszsákok, címkék, zsinórok, valamint vastag filctoll a jelölésekhez.

Lomtalanítás

Az évek óta nem használt ruhák és eszközök feleslegesen foglalják a helyet, érdemes tehát még a költözés előtt megválni tőlük. Ha kevés az idő, akkor ez összeköthető a csomagolással, de ha ráérősen szeretné csinálni, akkor még előtte fusson át a szekrényeken, a kamrán és az egyes helyiségek tartalmán. Amennyiben csak egészen egyszerűen megunt, használaton kívüli dolgokról van szó, akkor gondolkodjon el azon, kinek tudná elajándékozni azokat.

Csomagolás

Az aktuálisan nem használt ruházattal, sportfelszereléssel, fényképalbumokkal, könyvekkel érdemes kezdeni. A nélkülözhető holmik kövessék ezt, míg az utolsó hétre maradjanak azok, melyek a mindennapokban szükségesek.

Hasznos tipp a dobozoláshoz

A kicsomagolást jelentősen megkönnyítheti, ha a dobozokat, zsákokat nem csak tartalmuk, de helyiségek szerint is jelöli. Színes, öntapadós papír felragasztásával ezt egyszerűen megteheti. Emellett jelölésként használhat számokat, s emelkedő számsorrendben mutassák ezek a használat gyakoriságát. Így pontosan tudni fogja, hogy melyik dobozt érdemes először kicsomagolnia. Kifejezetten a költözés előtti napon állítson össze egy olyan dobozt, amelyben az azonnal szükséges holmik kapnak helyet. A tisztálkodó szerekre, törülközőkre, néhány tányérra, fogkefére, melegítőkre és hálóruhára mindenképpen szüksége lesz már a költözés estéjén.

Csomagolás – nem mindegy mit, hogyan!

A dobozok beszerzésének költséghatékony módja kétségtelenül az, ha a közeli boltból, vagy zöldségestől elkérjük ezeket. Tiszítószerek, könyvek, törékeny tárgyak, vagy száraz élelmiszerek csomagolására kiválóan alkalmasak, arra azonban feltétlenül ügyeljen, hogy ne válasszon túl nagyokat, ugyanis azokat sokkal nehezeb mozgatni, már csak súlyukból adódóan is. A fent említett jelölések mellett a törékeny tárgyakra feltétlen hívja fel a figyelmet egy jelzéssel. Ha megteheti anyagilag, akkor üzletben, vagy a költöztető cégtől is vásárolhat dobozokat, ám a mennyiség függvényében nem biztos, hogy megéri e módszer mellett dönteni. A szemeteszsákok ruhaneműk, lakástextíliák számára kiválóan alkalmasak, de azok erősségére ügyeljen, különben a legrosszabbkor ömölhetnek ki az utcára kedvenc ruhái.

Még néhány hasznos tipp

  • A hűtőt engedje le időben, s ha romlandó étel maradt benne, azt fagyasztott áruk szállítására alkalmas szatyorban, vagy hűtőtáskában viheti át az új otthonba.
  • Lapraszerelt bútorait e formában szállíttassa, ezzel nem csak időt spórolhat, hanem a sérüléstől is megóvhatja azokat! A dióköltöztetés szerint is a legtöbb idő a bútorszállítás feladataival megy el, ami természetesen a költségeket is emeli.
  • Az új helyre érkezést követően azonnal ellenőrizze le, hogy minden megvan-e, a kicsomagolást pedig a legmagasabb számjelzéssel ellátott dobozokkal, zsákokkal kezdje!