Koleszterin csökkentő ételek

Magas koleszterinnel küzd, és szeretné megelőzni az ebből adódó egészségügyi problémákat? Szakemberek, dietetikusok és orvosok is egyetértenek abban, hogy a gyógyszeres kezelés mit sem ér, ha nem kíséri azt életmódváltás. Sőt, ez utóbbi önmagában is képes arra, hogy csökkentse a vérben levő káros LDL-koleszterin szintjét. S hogy miként lehetséges ez? A magas koleszterinszint hátterében az esetek nagy részében az egészségtelen életmód, a táplálkozásra való odafigyelés és a testmozgás elhanyagolása állnak, s így ezek megváltoztatásával az egyensúlyt is helyreállíthatjuk. De mégis mit együnk annak érdekében, hogy a hasznos HDL-koleszterin értékek a szükséges mennyiségben megmaradjanak, és a rossz koleszterin csökkenjen?

Előnyben a telítetlen zsírsavak!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a telítetlen zsírsavak fontosságát a szervezet számára. Célszerű tehát csökkenteni az olyan telített zsírsavak fogyasztását, mint amilyenek a kövér húsokból, a kolbászfélékből, állati eredetű zsírokból származnak. Helyettük a többszörösen telítetlen zsírsavak a javasoltak, mint például diófélék, az olívaolaj, a mogyoró, vagy a jó minőségű margarinok. A Flora pro.activ nem véletlenül örvend akkora népszerűségnek napjainkban, hiszen összetételét úgy alakították ki a szakemberek, hogy abban növényi szterinek is helyet kaptak. A napi zöldség-, és gyümölcsfogyasztással nem tudjuk bevinni azt a mennyiséget növényi szterinekből, mely hatékonyan képes csökkenteni a magas koleszterinszintet.

A növényi szterinek úgy működnek a növények esetében, mint az embereknél a koleszterin, és képesek az emberi szervezetből kiszorítani a káros koleszterineket, ezzel segítik az egészséges szint megtartását illetve visszaállítását. A szterin fogyasztásnak is megvan azonban a mennyiségi korlátja, ez a szakemberek szerint mintegy 2,5-3 gramm, amit 30 gramm Flora pro.activ elfogyasztásával tudunk bevinni a szervezetünkbe.

Halfélék az omega-zsírsavakért

A szív-, és érrendszer működésének, valamint a koleszterinszint helyreállításának nélkülözhetetlen támogatói az omega-zsírsavak, melyek elsősorban a halfélékben, a tenger gyümölcseiben, olajos magvakban, olajokban találhatóak meg. Bár hazánkban az ajánlott mennyiséget korántsem fogyasztjuk el az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halakból, olajos magvakból, ennek ellenére fontos tudnunk, hogy rendkívül hasznosak az egészség számára, célszerű tehát beépíteni ezeket a mindennapi táplálkozásba.

Rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök

Nem csak fogyását segítheti elő ezekkel, de a koleszterin értékek is kiválóan reagálnak arra, ha sűrűn választja a rostban gazdag, nyers alapanyagokat. A legtöbb értékes mikrotápanyagot nyersen tartalmazzák, de például a paradicsomban található likopint párolva, vagy főzve tudja a szervezet optimálisan hasznosítani.

Teljes kiőrlésű készítmények, egészséges köretek

A barna rizs kitűnő választásnak bizonyul, de köretként kiválóan megállja a helyét a gersli, a hajdina, vagy az egyéb, bioboltokban beszerezhető egészséges gabonaféle is.

Sovány húsok és tejtermékek

Nem csak alakja lesz majd hálás azért, ha figyel a zsírtartalomra a húsok, a tej és a sajtok kiválasztásakor, hanem koleszterin értékei is megfelelően alakulhatnak a jövőben.

A felsorolt táplálkozási alapelvek betartása mellett természetesen a rendszeres testmozgás és a dohányzás elhagyása is csak előnyt jelenthet egészségi állapotára. Bár a magas koleszterinszint genetikai okok miatt is kialakulhat, de tény, hogy az életmódunkkal nagyban tudjuk befolyásolni alakulását. Változtasson berögződött szokásain, és hamarosan a kívánt irányba változik a káros LDL-koleszterin szintje is!