A gazdasági válság hatása a turizmusra, az átlagturistára

A gazdasági válság sok átlagembert váratlanul és felkészületlenül ért. Sokaknak nem volt semmilyen megtakarítása, mások pedig csak nagyon keveset tudtak félrerakni a fizetésükből. A legtöbben elsőként a nyaralásról, az utazásról mondtak le. Részint ennek hatására a turizmus, mint gazdasági ágazat is nehéz helyzetbe került: sok szállodának be kellett zárnia a kapuit vagy meg kellett válnia a személyzet nagy részétől.

Az átlagturistának két választási lehetősége maradt: vagy teljesen lemond a nyaralásról, vagy pedig a sok esetben drágább külföldi utazások helyett belföldi úticélokat választ. A gazdasági válság óta egyre több magyarországi üdülőhely válik újra kedveltté, bár megfigyelhető, hogy a vendégek hosszú hétvégékre érkeznek a leginkább. A 7-10 éjszakás nyaralások jelen pillanatban visszaszorulnak, de elmondható, hogy a 2-3 éjszakára történő foglalások száma az utóbbi időben emelkedett.

Az átlagjövedelemmel rendelkező turisták legfőképp az olyan kényelmes szállásokat keresik, mint amilyeneket a SzállásKérés.hu honlapon is megtalálhatunk. A családi panziók, a kulcsos házak egyre keresettebbek, hisz például egy kulcsos házban egyszerre két baráti család is elfér — így pedig többet lehet spórolni. A kedvezményeket is egyre több család használja ki.

Az elmúlt időszakban megfigyelhető egy olyan tendencia is, hogy a családok ellátogatnak különböző élményfürdőkbe, de este sok esetben inkább hazautaznak, minthogy az élményfürdőhöz tartozó hotelben éjszakázzanak. Véleményük szerint így olcsóbb, hiszen csak a benzint kell kifizetniük. A legtöbb esetben ezek a családok az enni- és innivalót is magukkal hozzák otthonról .

Ha éjszakára keresnek szállást, akkor az olcsó szállásokat részesítik előnyben, melyeket sok esetben a SzallasKeres.hu honlapon találnak meg és foglalnak le. Egyre kevesebben ragaszkodnak az all inclusiv ellátáshoz, valamint a különböző extra szolgáltatásokhoz. Az átlagturista csupán ágyat keres magának, nem igénylik a luxust. Ők azok, akik inkább a panziókat, a moteleket vagy a kulcsos házakat részesítik előnyben. Sokuknak még az sem okoz problémát, hogy a tulajdonossal kell az udvaron vagy épp egy konyhán osztozniuk.

Pihenni szeretnének, egy kicsit jól érezni magukat, és nem azon aggódni, hogy vajon mennyit fognak költeni az étteremben, vagy a mini bár kiürítése mekkora plusz költséggel fog járni.