Fűkasza vagy fűnyíró- ez a nagy kérdés

A nyári hónapokban sok időt töltünk a házat övező környezetben, éppen ezért korántsem mindegy, milyen állapotban van a kert, és mennyire szolgálja az kényelmünket. A tavaszi kertépítési időszak után még most sincs késő ahhoz, hogy megvalósítsuk a régóta vágyott kerti tavat, vagy egy mutatós sziklakertet. Hiába azonban a kertnek ezek a mutatós szegletei, ha közben a nem áll rendelkezésünkre gondozott gyep. Ha már sikerült eldönteni, hogy gyepszőnyegre, vagy a sokkal olcsóbb hagyományos füvesítésre essen a választás, nincs más hátra, mint a zöld terület rendszeres gondozása, karbantartása fűnyíró vagy fűkasza használatával.

A technoform.hu szakemberei úgy vélik, hogy a hazai kertek többségébe a fűnyíró használata javasolt, de ha szeretné munkáját a problémásabb területeken megkönnyíteni, akkor érdemes elgondolkodnia a fűkasza vásárlásán is. Cikkünkben igyekszünk segíteni a választáshoz, nézzük, mire való e két fontos kerti eszköz!

Mikor ajánlott a fűnyíró használata?

A fűnyíró egyetlen olyan háztartásból sem hiányozhat, ahol gyep is díszíti a kertet. Miért fontos ez? Ezen eszköz nélkül igencsak nehéz lenne megvalósítani, hogy a fű mindig egyenletes hosszúságú és gondozott legyen. Az első fűnyírással érdemes megvárni, míg megerősödik a telepített fű, de a 10-12 centiméteres nagyság elérése után már mindenképpen szánjunk időt a fűnyírásra. Nem mindegy az sem, milyen hosszúságúra hagyjuk a fűszálakat, a javasolt méret 5 centiméter, mely alá semmiképpen nem szabad menni, ezzel ugyanis már a gyep épségét veszélyeztetjük. Legalább ez a hosszúság szükséges ugyanis ahhoz, hogy a fűszálak között megfelelő pára maradjon, és a gyep ne égjen ki foltokban egy-egy tikkasztó időszakot követően.

Mire való a fűkasza?

Ha kerti szerszámokról van szó, akkor a másik lehetőség a fűnyíró mellett a fűkasza. Az eszközt alapvetően arra találták ki, hogy könnyedén elbánjon a nagyobb gyomokkal, elburjánzott fűvel, de segítségével kiválóan karbantarthatóak az olyan kritikus, sokszor nehezen megközelíthető részek, mint a vizesárok környéke, vagy a fűnyíró használatával nem elérhető kerti szegletek. Számos előnye mellett azonban mindenképpen szót érdemel alkalmazásával kapcsolatban a biztonság is, hiszen jóval több elővigyázatosságot igényel a fűkasza, mint a fűnyíró.

Legfontosabb, hogy olyan megbízható minőségre essen választása, mely már bizonyított a területen. Nem elhanyagolható szempont a Technoform szakemberei szerint az sem, hogy a fűkasza mennyire kényelmes kialakítással áll rendelkezésre. Mivel közvetlenül érintkeznek bizonyos alkatrészek a testtel, így a súly, a markolat kialakítása mind fontos szerephez jutnak. Használatbavétel előtt célszerű az egyéni igényekhez alakítani a beállításokat, hogy működés közben kényelmesen lehessen tartani az eszközt.

Fontos az is, hogy olyan fűkaszára essen a választás, amely rezgéscsillapító rendszerrel felszerelt, ezzel is a könnyebb használatot megcélozva. Nem árt, ha kesztyűt, szájvédő maszkot, vagy fülvédőt is használ, hiszen ezek megóvják a zajtól, és a szétrepülő fűszálak sem okoznak majd így gondot. Amíg a fűkaszával dolgozik, a háziállatokat és a gyermekeket terelje biztos helyre, ahol nem zavarják a munkában.

Végül ne feledkezzen meg arról, hogy a kert a kívánt képet kizárólag abban az esetben mutatja egész nyáron, ha odafigyel annak rendbetételére, és rendszeresen gondozza a gyepet, valamint a környező virágágyásokat, sziklakertet, s nem hanyagolja el a kerti tó tisztítását sem. Ezek a teendők nem igényelnek sok időt, de sokszorosan meghálálják a gondoskodást.