Első repülés előtti tudnivalók

A tavaszi-nyári időszakban egyre többen szállnak repülőre, ekkor még azok is a közlekedés gyors és kényelmes formája mellett döntenek, akik egyébként az év egyéb időszakaiban nem teszik ezt. Repülőutakra, aktuális ajánlatokra vonatkozóan szinten minden nap találkozunk információkkal, ám a legtöbb, repüléssel kapcsolatos tudnivaló ismeretét szinte természetesnek veszik az emberek.

Mi a helyzet tehát akkor, ha még sosem utazott repülővel, mégsem szeretné, hogy semmi beárnyékolja a nagy napot?

A repjegy.hu szakemberei most összegyűjtötték azokat a hasznos, alapvető információkat, melyekkel a repülőjegy megvásárlásától kezdve egészen a landolásig érdemes tisztában lennie.

Ajánlott időben megérkezni a reptérre, a jegykezelés, valamint a poggyászfelvétel (vagyis a check-in) már a járat indulása előtt két órával megkezdődik. Legkésőbb egy órával feltétlenül ott kell lennie, hogy mindenre jusson elegendő idő.

A jegykezeléshez szükséges a repülőjegy, az útlevél, vagy amennyiben a fogadó állam megköveteli, akkor vízum is. Az útlevél és a vízum érvényességéről célszerű meggyőződni már korábban, hiszen ellenkező esetben akár meg is hiúsulhat az utazás. Azért is fontos időben ott lenni a reptéren, mert vannak bizonyos kérdések, melyekkel még ekkor kell majd foglalkozni, mint például a kézipoggyászok mennyisége, vagy a poggyászra vonatkozóan a túlsúly díjának megfizetése. Ha az utasok száma engedi, akkor eldöntheti, hogy a még szabad helyek közül melyiket kívánja választani. Mindezek után kerül sor a beszállókártya átvételére, amelyen megtalálja a beszállókapu számát, idejét, valamint az ülés számát.

Személyenként kettő darab poggyász adható fel, szintén a check-in pultnál, ezek súlya darabonként 20 kilogramm lehet, de ez a szám légitársaságonként eltérő lehet. Túlsúly esetén plusz költségre kell számítani, melyet mindenképpen meg kell fizetni, különben nem adja ki a jegykezelő a beszállókártyát. Légitársaságonként eltérő az is, hogy mekkora kézipoggyász engedélyezett, de általában az elfogadott méret 23x41x51 cm.

Mivel a check-in pult a gép indulása előtt körülbelül 25-40 perccel bezár, így érdemes az érkezésre valóban odafigyelni. A jegykezelés megtörténtét követően az utasok a tranzitváróban várakozhatnak a beszállásra. Ez a terület az előtérnél sokkal kényelmesebb, étkezési lehetőség, kávézó, sőt, üzletek is várják az utazókat. A beszállókártyával a beszállás meghirdetése után a beszállókapun keresztül történik.

A nemzetközi biztonsági szabályozás szigorú előírásokat tartat be mindenkivel, folyadékot a fedélzetre vinni csak a meghatározott mennyiségben és csomagolásban lehetséges. 100 milliliteres tárolóedényekben engedélyezett a folyadékfelvitel, melyeket egy újrazárható, átlátszó műanyag zacskóban kell elhelyezni. Minden egyéb folyadékot joga van a biztonsági személyzetnek elkobozni. A kézipoggyászban kell az úti okmányokat magunkkal vinni, és olyan hasznos dolgokat ajánlott ide csomagolni, mint a zsebkendő, egy könyv, vagy a szükséges gyógyszer.

Bármilyen előzetes kérdése van az utazással, átszállással, vagy a poggyászokkal kapcsolatban, a légitársaság, vagy a reptér megfelelő elérhetőségén garantáltan megkapja rá a választ. Ha a jegyfoglalás, és a check-in során minden lényegesre odafigyel, akkor első repülős utazása alkalmával is zökkenőmentesen mennek majd a dolgok, és idegeskedés nélkül élheti át a felhők fölé emelkedés élményének minden csodáját.