Egészséges tojás nélküli almás sütik

almás sütiHazánkban az egyike leggyakrabban fogyasztott gyümölcs az alma. Télen-nyáron elérhető áron juthatunk hozzá, tele van értékes vitaminokkal, az emésztéshez és az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen rostokkal, változatos ételek készíthetőek belőle, és több fajtájának köszönhetően mindenki megtalálhatja azt az ízvilágot, amely legjobban elnyeri tetszését.

Termesztése és fogyasztása egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, és ma is mindennapi gyümölcseink közül a leggyakrabban választott fajtának számít. Levesnek, kompótnak, főzeléknek éppen úgy kiválóan alkalmas, mint sütemény alapanyagnak, de húsok mellé is passzol az íze, ha egy jó csirkecombra vágyik.

A sutigyar.hu almás süti készítés kapcsán most azoknak kíván segíteni, akik ilyen vagy olyan okoknál fogva, de szeretnék kihagyni étkezéseikből a tojást. Lássuk, milyen finomságokat készíthetünk alma felhasználásával, tojás nélkül!

Almás pite egyszerűen

A hagyományos almás pite kicsik és nagyok ízlését is elnyeri, ám ha éppen nincs otthon tojás, vagy szeretné azt kihagyni az összetevők közül, akkor sincs veszve semmi, hiszen létezik a finomságnak enélkül is elkészíthető változata. A tésztához 40 dkg lisztre, 20 dkg margarinra, 10 dkg cukorra, sütőporra, tejfölre, kevés lekvárra, reszelt citromhéjra, kis sóra, és ízlés szerint rumra van szükség.

Akik már otthonosan mozognak a pitekészítés területén, bizonyára jól tudják, hogy két cipóra kell osztani az összegyúrt tésztát, nyilvánvalóan az alsó és felső réteghez. Vannak, akik meg szokták főzni az reszelt almát, mások csak párolnak egyet rajta – ahány ház, annyi szokás. A boltokban beszerezhető kifejezetten almás fűszerkeverék, de a szokásos szegfűszeggel, fahéjjal és cukorral is elérhető a kívánt ízvilág.

Kis gyömbérrel megbolondíthatja a gyümölcsöt, de érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a fűszer íze elég intenzív. Mivel az alma a sütés során levet fog engedni, így érdemes az alsó réteg tésztára lekvárt és zsemlemorzsát tenni, ez majd felszívja a felesleges nedvességet, s a süti így igazán jó állagú lesz. A második réteg tésztát szúrkálja meg kicsit villával, s már mehet is a remekmű a sütőbe. A tojás hiánya gyakorlatilag fel sem tűnik, hiszen a lényeg úgyis a gyümölcs fenséges zamatában rejlik.

Almás süti- sütés és tojás nélkül

A gyorsaság és az egyszerűség híve a konyhában? A kekszes almás süti nem csak azért bizonyul kitűnő választásnak, mert sütés nélkül is pillanatok alatt az asztalra varázsolható, hanem mert tojás nélkül készíthető, ami egyre többek számára döntő szempont, ha süteményekről van szó. Egy tepsinek az aljára háztartási kekszet rakunk le.

Erre az alapra öntjük rá az almakrémet, ami gyakorlatilag főtt reszelt alma és puding keverékéből áll. Édesítésnek javasolt a méz, hiszen az almával kitűnően harmonizál az íze. A mártásra következik még egy sor keksz. Miután ezzel megvan, margarin, kakaópor és cukor keverékéből mázat készítve vonjuk be a sütink tetejét. A hűtés során megszilárdulnak az összetevők, és az ízek is összeérnek, hogy mire az asztalra kerül szeletelve, valóban fenséges ízkombinációval szolgáljon.