Csirke a fazékban

A csirke az egyik legsokoldalúbban elkészíthető alapanyag, és legyen szó bármely részéről, fenséges falatok varázsolhatóak az asztalra gyorsan, és viszonylag olcsón is. Kevesen vannak, akik ne szeretnék a csirkéből készíthető ételeket, hiszen a hozzá kínálható változatos köretekkel, és a fűszerezés helyes megválasztásával minden alkalomra elkészíthető a csirkehús. Diétázók is előszeretettel választják, hiszen szárnyas lévén nem hízlal, mégis feltölt energiával, és a szükséges tápanyagokkal. Nem csak az alapanyagok szükségesek azonban a főzéshez, hanem egy jó minőségű fazék is, s ha még nem sikerült beszereznie az ideálisat, klikkeljen ide, és elérhető áron juthat hozzá az ideális darabhoz. A csirke sütő nélkül is többféleképp felhasználható, lássuk most azokat a legkedveltebb ételeket, melyek minden család asztalán helyet szoktak kapni!

A csirkehúsleves az egyik olyan hagyományos ételünk, mely hétvégi ebédekről biztosan nem hiányozhat, de megállja a helyét bármilyen alkalomkor. Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani, és ez a húslevesre kifejezetten igaz. Az ízeket gyakorlatilag saját elképzelésünk szerint alakíthatjuk, és a felhasznált zöldségekkel akár mindig más ízvilágot kölcsönözhetünk a levesnek. Vannak, akik órákon át főzik, különválasztják a zöldségeket belőle, és mindenki elképzelése szerint eheti a levesben azokat, megint mások egyben tálalják minden alapanyaggal, benne csirkemájjal, zúzával. A ragulevesek között is számos változatban megtaláljuk a csirkét. Legfinomabb mellhúsból készítve, tejfölös-tojássárgájás sűrítéssel, de a tárkony és citrom együttes használata sem hiányozhat, ha csirkeragulevesről van szó.

A filléres megoldások kedvelői számára ajánlott a csirkemáj, amely valóban olcsó ára ellenére is kitűnő választásnak bizonyul. Készíthető belőle hagyományos módon pörkölt, amihez tészta, burgonya, rizs tálalható, de ki is lehet rántani a májat, s ez megállja helyét hús helyett is. A hagymás dinsztelt máj ízvilágához valóban nem férhet kétség, de pörkölteket, leveseket is lehet gazdagítani a bensőséggel. S ha már pörköltről van szó, akkor a sorból természetesen nem hiányozhat a csirkehúsból készült finomság, ami nokedlivel, tésztával, vagy diétázók számára rizzsel igazán fenségesnek bizonyul.

A konyha a gasztronagyker.hu szerint is az a terület, ahol a háziasszony kreativitását igazán kibontakoztathatja, és nem mindig szükséges a receptek leírásait lépésről-lépésre követni, hiszen az ételek sokféleségének csak a fantázia szabhat határt. A legjobb ételek általában akkor készülnek, ha érzéssel, és némi kreativitással áll hozzájuk a főzés mestere. Különösen igaz ez azokra a mártásokra, amelyek csirke felhasználásával készülnek. Általában a mellhúst szokták használni e célra, de filézett combhús is kiválóan alkalmas, ha tésztákkal, vagy rizzsel fogyasztható mártásokról van szó. Mézes-mustáros, édes-savanyú, vadas, zöldséges, fokhagymás, sajtos, tejszínes, paradicsomos, olaszos – az ízesítések száma végtelen. S ami nagy előnyük ezeknek az ételeknek, hogy a mártás elkészítésére általában éppen elegendő annyi idő, amíg megfő egy zacskó tészta.

Sok más húsfélével szemben a csirke az egyik leginkább elérhető áron kapható, húsa egészséges, változatosan készíthető, ízesíthető, és gyorsan az asztalra lehet belőle varázsolni egy komplett ebédet. Ha a lazac, a marha, vagy a pisztráng túl drága Önnek, vagy csak az egyszerűséget részesítené előnyben, akkor érdemes csirkés finomságok mellett döntenie. Sütő nélkül is remek falatok kerülhetnek a tányérra, melyek az egész család ízlésének megfelelnek.