Budapesti albérletek díjai 2014-ben – hol olcsóbb?

A fővárost régóta sokan választják akár elhelyezkedés, akár tanulmányok folytatása céljából. A neves egyetemek, a számos képzési forma, és a vidéki városokhoz képest tapasztalható klasszisokkal jobb elhelyezkedési esélyek sokak számára bizonyulnak vonzónak. Azonban tény, hogy még ha csak a hétköznapokat illetően van is szó budapesti tartózkodás szükségességéről, akkor is elengedhetetlen a lakhatásról való gondoskodás. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy saját ingatlant vásároljon, pláne, a budapesti árakat látva, éppen ezért az albérletek iránti kereslet folyamatosan igen magas.

Természetesen a kínálati oldalon is sokan jelen vannak, hiszen kinek ne érné meg a használaton kívüli ingatlant bérbe adni, és ezzel folyamatos, jelentős összeget kitevő bevételre szert tenni. Az ingatlantajolo.hu szakértői szerint azonban a magas bérleti díjak ellenére is jó hír a keresgélők számára, hogy árak szempontjából az albérlet Budapest különböző kerületeiben, környékén jelentős eltérést mutat. Ha tehát elérhető áron szeretne lakást találni, fontos, hogy alaposan szemügyre vegy a piaci kínálatot, és időt szánjon arra, hogy minőség és ár szempontjából egyaránt igényeinek és lehetőségeinek megfelelőt találjon.

Nyilvánvaló, hogy több tényező gyakorol hatást a fővárosi albérlet árakra. Az elhelyezkedés egyértelműen döntő szempontnak bizonyul, így ha az oktatási intézmények, bevásárlási és közlekedési lehetőségek közvetlen közelében szeretne albérletbe költözni, akkor igencsak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. A belvárosban, valamint az említett környékeken egy viszonylag jól felszerelt, felújított albérlet körülbelül 100-130 000 forint is lehet. Miként a gyakorlat mutatja, diákok előszeretettel költöznek ilyen helyekre többen, így a költségek akár negyedéből-ötödéből ki lehet jönni egy hónapban, legalábbis ami az albérletet illeti. Tény azonban, hogy a tulajdonosok igencsak meg szokták válogatni, hogy kinek adják ki a lakást, így a rendszeres jövedelem, a magabiztos fellépés, az első benyomás döntő lehet abban, hogy vajon megkapja-e a bérleti jogot.

Ha hajlandó utazni munkahelyére, és nem riad meg az akár többszöri átszállástól sem, akkor a főváros külső kerületeinek paneljei, garzonjai remek választásnak bizonyulnak, hiszen már 45-50 000 forintért kiveheti azokat. Extra felszereltségre nem biztos, hogy számíthat bennük, de az elérhető árak kárpótolnak ezért. Az ingatlantájoló véleménye is az, hogy az említett területen ingatlan után keresgélve ajánlott több lehetséges albérletet is megtekinteni, és az állapot, a közös költség, a várható rezsi, a szükséges kaució mértéke, vagy a tömegközlekedés közelségének alapján meghozni azt a döntést, amitől a jövőben kényelme és anyagi helyzete függ majd.

Elsősorban külföldiek, üzletemberek körében kedveltek a budai, nagy alapterülettel, és minden luxussal felszerelt házak, melyeket sokszor munkaadójuk, cégük vesz bérbe nekik és családjuknak. Az árak itt természetesen jóval magasabbak, elérhetik akár a 250-300 ezer forintot is havi szinten.