Amit a vezérműszíj hasznosságáról tudni érdemes

Azok, akik odafigyelnek autójuk állapotára, nem engedik meg maguknak, hogy az ne legyen mindig tökéletes formában. Ennek érdekében rendszeresen viszik szervizbe, hogy az esetleges kisebb problémákat még időben lehessen orvosolni. Fontos, hogy például a fékek állapota mindig tökéletes legyen, hisz adott helyzetben nagy szükség lehet azok kifogástalan működésére. Ám nem a fékek állapota dönti el, hogy működik az autó vagy sem, hanem a vezérműszíj.

A vezérműszíj olyan autóalkatrész, melyet időnként cserélni kell, az ezzel kapcsolatos információkat a fekmester.hu honlapon is megtalálhatja. Azért fontos, hogy mindig kitűnő állapotban legyen, mert ettől a szíjtól függ, hogy megy a motor vagy sem. Összeköti a főtengelyt a vezérműtengellyel, a vízpumpával, sőt a dízel autóknál a befecskendező szivattyú is a vezérműszíj által van meghajtva. Amennyiben a szíj elszakad, akkor képes olyan károkat okozni, főleg vezetés közben, amit másképp nem lehet orvosolni, csak több alkatrész cseréjével. Például a szelepek, dugattyúk, hengerfej, sőt a motorblokk is megsérülhet. Azonban ezek a költségek nagyon magasak lehetnek, míg egy vezérműszíj csere jóval kevesebbe kerül.

Arról, hogy milyen gyakran kell vezérműszíjat cserélni, az autó papírjaiban talál tanácsokat a gyártótól. A legtöbb gyártó 5-6 év után, vagy legtöbb 50-100 ezer megtett kilométer után feltétlenül ajánlja a cserét. Ezek után pedig az elhasználtságtól függ, hogy mennyire gyakran kell cserélni azt. Azonban nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a szíj akkor is elöregedik, ha az autó a garázsban áll, és nem használjuk. Legyünk erre tekintettel, ha hosszú állás után használjuk újra az autót.

Fontos tudni, hogy a vezérműszíjjal kapcsolatban álló alkatrészeket is ajánlatos cserélni azzal együtt, mikor a vezérszíj is cserélődik. Ilyenek a görgők, feszítők esetenként a vízpumpa. Sokszor történik meg, hogy a nem megfelelően működő görgők, hibás feszítők okozzák a vezérműszíj sérülését. Épp ezért fontos, hogy ezeknek állapotát is rendszeresen ellenőriztessük. A legapróbb sérülés esetén is ajánlatos a görgőket kicserélni, hisz egy repedt görgő nagyon gyorsan és könnyen elvághatja, beszakíthatja a szíjat, ami vezetés közben elszakadva a motor halálát is okozhatja. Ezért is ajánlja a legtöbb szerelő, hogy legalább évente vigyük szervizbe az autót. Egy alapos átvizsgálás után nagyon hamar kiderül, hogy a görgők és a vezérműszíj mennyire van jó állapotban.

Amennyiben cserélni kell a vezérműszíjat és a hozzá tartozó alkatrészeket, akkor ezt csak és kizárólag hozzá értő szakemberrel végeztessük. Amennyiben nem szakember végzi, fennállhat annak az veszélye, hogy vezetés közben lepattan a helyéről, és ezzel ugyanolyan problémákat okozhat, mintha elszakadna.

A vezérműszíj cseréjével vagy a vele kapcsolatos alkatrészekről információt kaphat a fékmester.hu től is. Amennyiben repedéseket, sérüléseket észlel a szíj felületén, vagy a görgők állapotával nem elégedett, akkor mihamarabb vigye szervizbe az autót, hogy egy hozzáértő eldönthesse, hogy szükség van a cserére vagy nincs. Egy jó szakember nagyon rövid idő alatt ki tudja cserélni a vezérműszíjat, ezzel az autónk élettartamát is növelhetjük, ugyanakkor sokkal biztonságosabban autózhatunk.