Akciós hitelek- mire figyeljünk?

Akciós kölcsönHirtelen jött pénzügyi zavarba került, és keresi az ideális megoldást? Szeretne olyan hitelajánlat mellett dönteni, melyről nem derül ki az első néhány hónap után, hogy a vártaknál jóval nagyobb terhet jelent a családi kassza számára? Hazánkban a háztartások jelentős része nem, vagy csak csekély megtakarítással rendelkezik, ha tehát több százezres kiadás adódik, nincs más megoldás, mint a hitelfelvétel. De biztosan együtt kell ennek járnia az utána maradó keserű szájízzel? A netrisk.hu szakemberei fontosnak tartják minél többször hangsúlyozni, hogy az akciós hitel lehetőségek között is ajánlott nagyon körültekintően válogatni, és minden létező információt megtudni róluk, mielőtt leteszi voksát egyik vagy másik ajánlat mellett.

Nem mindegy, mennyibe kerül

A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a hitelek iránt érdeklődők, hogy a jól csengő reklámszlogenek után azonnal az éppen akciósan ajánlott lehetőséget választják. Kétségtelen, hogy a gyors hitelbírálat, vagy éppen a rendkívül alacsony THM nagyon jól hangzanak, de fontos tisztában lenni azzal, hogy számos rejtett költséggel is járhatnak ezek az ajánlatok. Könnyen lehet, hogy az alacsony kamatokért rendkívül magas kezelési költséggel kell megfizetnünk, hogy az egyéb plusz díjakról, például az otthoni ügyintézés borsos áráról már ne is beszéljünk. Lényeges tehát, hogy összességében lássa át, melyik hitel tulajdonképpen mennyibe is kerül.

Döntsön THM alapján!

Bár a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) sem biztos, hogy minden költséget tartalmaz, de ha ezt veszi alapul az egyes ajánlatok összehasonlításakor, úgy már jó eséllyel indul egy kedvező ajánlat kiválasztása felé. Ez a százalékos érték mutatja meg ugyanis, hogy évente mennyi költséggel kell majd számolni. A THM tartalmazza a hitelezéssel kapcsolatos összes költséget, kamatot, jutalékot. Amit azonban érdemes tudnia, hogy a késedelmi kamatok, a futamidő meghosszabbításának költsége, és egyéb, előre nem kalkulálható kiadások nem szerepelnek a THM által megadott százalékban.

Ismerje saját határait!

A hitelezéssel foglalkozó szakemberek rendszeresen azt tapasztalják, hogy az ügyfelek sokszor saját anyagi lehetőségeikkel sincsenek tisztában. Bár kétségtelen, hogy az anyagi szükséghelyzetben nehezebben gondolkodik tisztán az ember, mégis ajánlott higgadtan sorra venni, hogy milyen kiadásokkal kell hónapról-hónapra számolnia, s ezeket mennyiben tudja fedezni állandó bevételeiből. Nem érdemes túlvállalnia magát, mint ahogy azzal is célszerű tisztában lennie, hogy minél hosszabb lejáratú egy hitel, valószínűleg annál többet kell majd visszafizetni.

Óvatosan az akciókkal!

Bár előfordul, hogy a hitelintézetek valós kedvezményeket kínálnak, de az olyan lényeges részletekről is mindenképpen tájékozódjon, hogy milyen feltételek megléte esetén élnek ezek az előnyök. Előfordul, hogy a 0 százalékos THM csak abban az esetben jár, ha a felvételt követően rövid időn belül visszafizeti a teljes összeget. Az ilyen apró buktatókon bizony sok múlhat, éppen ezért még azelőtt tájékozódjon részletesen, hogy letenné a voksát valamelyik ajánlat mellett. Az apró betűs részek, és egyéb, a szakemberek által talán evidensnek vélt információk is lényegesek, szánjon tehát időt és energiát az ajánlatok megismerésére!