4 hasznos tipp költöztetés előtt

A költözés – legyen szó akár az első, akár már sokadik alkalomról-, számos teendővel, és némi stresszel is járó helyzet a legtöbbek számára. Az otthonteremtés és az új lakás birtokbavétele azonban kétségtelenül örömteli esemény, nem érdemes tehát felesleges idegeskedéssel elrontani azt. Ha időben nekilát a szervezésnek, és akár listát is ír az Ön előtt álló feladatokról, jó eséllyel elkészül majd mindennel időben, és megélheti az új otthonba költözés jelentette pozitív élményeket anélkül, hogy közben a körültekintés hiányából eredő problémák elrontanák kedvét. Cikkünkben azokat a legfontosabb tanácsokat gyűjtöttük össze, melyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani költözés alkalmával!

1. Hívjon segítséget

Nyilvánvaló, hogy önerőből igencsak nehezen megoldható a költözés, ezért mindenképpen érdemes segítséget kérni hozzá, egy céget, akik profik a költöztetés terén. Ha spórolni szeretne, akkor megkérheti barátait, rokonait, de a nehéz bútordarabokkal nem biztos, hogy érdemes őket terhelni. Egyfajta kedvező alternatívát kínál, ha a bútorok költöztetéséhez szakembereket választ, akik a megfelelő felszereléssel gyorsan és hatékonyan szállítják át az új lakásba még a nehéz darabokat is. A dobozokkal, zsákokkal már könnyebben boldogulni akár profik nélkül is.

2. Írjon listát

Hasznos lehet, ha a költöztetés teendőit megelőzően alaposan átgondolja, milyen feladatok állnak Ön előtt. Az új ingatlan kitakarítása, a szállító cég kiválasztása, a csomagolás és a lomtalanítás is számos kérdést felvetnek, melyek alapos szervezést igényelnek. Listakészítéssel pontosan láthatja, mennyi ideje van még a költözésig, és milyen teendői vannak addig.

3. Csomagoljon ésszerűen

Talán a legnagyobb hiba, amit elkövethet akár hazai, akár nemzetközi költöztetés alkalmával, ha mindent csak beledobál a dobozokba és a zsákokba. Ehelyett címkézze fel azokat, és rangsorolja számokkal, hogy milyen sürgős kicsomagolni az egyes dobozokat. Hasonlóképp remek választás, ha a holmikat színes matricákkal is ellátja, s egy-egy szín jelöl egy-egy helyiséget. Ilyen módszerrel a költöztető cég szakemberei pontosan tudni fogják, melyik dobozt melyik helyiségbe tegyék, ezzel megkönnyítve a kicsomagolás folyamatát.

4. Figyeljen a törékeny holmikra!

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor a költözés után jövünk rá, hogy a monitor, a nagyi étkészlete, vagy az értékes festmény megsérültek a szállítás során. Ennek elkerülése végett a dobozokat lással el törékeny jelzővel, és hívja fel külön a szakemberek figyelmét is arra, hogy melyik holmikra ajánlott különösen ügyelni.