3 fontos tudnivaló a csavarkompresszorról

A szerszámpiacon egyedülálló szerepet tölt be csavarkompresszor, amely ma már rendkívül széles választékban áll rendelkezésre. A csavarkompresszor nélkülözhetetlen nagyobb volumenű ipari tevékenységekhez, sőt, előfordulhat az is, hogy használatát jogszabály írja elő. A tökéletes levegőellátás és a zavartalan működés érdekében azonban korántsem mindegy, hogy melyik márka terméke mellett dönt.

Ma az internet kínálta kényelmet kihasználva is beszerezheti a szükséges csavarkompresszor terméket, a btkkft.hu szakemberei minden esetben a már bizonyított minőséget javasolják, amely hosszú távon szolgálja majd tevékenységét. De mégis melyik márkát érdemes megvenni? Lehetséges lesz utólag az alkatrészcsere? S vajon mennyibe fog kerülni az akár 24 órán keresztül tartó üzemelés? Megdobja majd a számlákat?

Olyan kérdések ezek, melyekkel sokan találkoznak azok közül, akik a csavarkompresszor választékban keresgélnek. Nézzünk most három fontos tudnivalót, melyek mellett nem mehet el, ha minőségi berendezéssel szeretné eszköztárát gazdagítani!

1. Milyen elven működik a sűrítőegység?

Korábban csak gázsűrítő néven volt ismert a kompresszor, amely gyakorlatilag a szivattyúhoz hasonló elven működik. Míg azonban a szivattyú összenyomhatatlan folyadékokkal tevékenykedik, addig a kompresszor összenyomható gázokat szállít, sűrít. Ebben van segítségére a sűrítőegység. Alapvetően két rotor szükséges működéséhez. Az optimálisan megválasztott profilok száma, típusa, hossza és átmérője gondoskodik arról, hogy alacsony fordulatszám mellett is nagy levegőszállítás legyen lehetséges.

Ez nem elhanyagolható szempont, hiszen az energiafogyasztás múlhat azon, hogy mekkora fordulatszámon üzemel a leendő berendezése. Ugyanakkor a sűrítőegység élettartamát is jelentősen befolyásolják ezek az ismérvek. Az átlagos használat során körülbelül a 20 000. üzemóra után javasolják a szakemberek a csapágyak karbantartását, melyre az időtálló minőség és a zavartalan működés érdekében mindenképpen sort kell keríteni.

2. Miért fontos a minőségi olaj szeparációs rendszer?

A kompresszorból kilépő levegő minőségére fokozott figyelmet kell fordítani, ebben nyújt segítséget az olaj szeparációs rendszer, amely szűrők segítségével teszi dolgát. A területen folyamatos fejlesztésekre törekszenek a gyártók, így ma már olyan három lépcsős olaj szeparáció kerül beépítésre a csavarkompresszor rendszerekbe, amely gondoskodik a nagyon magas kilépő levegőminőségről.

Maga a szeparátor tartály egyben végzi a centrifugális, majd a gravitációs szétválasztást, végül következik a szűrés. A legjobb csavarkompresszor olaj szeparációs rendszerek 3 ppm alatti olajrészecske számot biztosítanak. Nem elhanyagolható szempont az sem, mennyire felel meg a kilépő levegő minőség a vonatkozó előírásoknak. A választás alkalmával érdemes olyan berendezés mellett döntenie, amely az ISO normáknak maximálisan eleget tesz a kimenő levegő minőségét illetően.

3. Mit lehet irányítani a vezérlőpanel segítségével?

A korszerű technológiának köszönhetően gyakorlatilag az egész folyamat irányítható és ellenőrizhető a vezérlőpanelen keresztül. A mikroprocesszor az olyan alapfunkciókon túl, mint a sűrítés, vagy az üresjárat, a biztonsági funkciók koordinálásában is részt vesz. Jelzi a karbantartási idő közeledését, figyeli az olajhőmérsékletet, a villanymotor és a ventilátor hővédelmét is ellenőrzi. Bármilyen működési zavar esetén piros fénnyel jelez, ilyenkor célszerű a csavarkompresszor hivatalos márkaszervizét felkeresni.