10 hasznos tanács tinik számára

A tinikor egyetlen fiatal számára sem könnyű, hiszen az iskolai kötelezettségek, a teljesítménykényszer mellett elindul egy sor változás testben és lélekben egyaránt. Az emberi kapcsolatok is megváltoznak, és a korosztály többi tagjával, sőt, sokszor a szülőkkel sem könnyű néha megértetnie magát egy tininek. A helyzet azonban nem reménytelen, a jó közérzethez, s ezzel együtt a magabiztossághoz azonban elengedhetetlen, hogy az intim higiéniára fokozott figyelmet fordíts.

A lactacyd.hu azt szokta javasolni, hogy már az első menstruáció megérkezésekor szerezd be azokat a termékeket, amelyek az intim higiénia megvalósításában és az esetleges fertőzések elkerülésében kiemelt szerepet játszanak. Lássunk most néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan, hogyan kezeld tested változásait és hogyan tegyél meg mindent a hétköznapokban a komfortérzetért!

1. Első menstruáció

Az első vérzés általában a 11-13 éves korban érkezik. Fontos, hogy megtanulj a helyzettel együtt élni, kitapasztald, hogyan enyhítheted a fájdalmat, a görcsöket. Emellett a megfelelő higiéniás eszközök használatát is el kell sajátítanod, és az intim higiéniára való fokozott odafigyelés is rendkívül lényeges.

2. Betét vagy tampon

Eleinte könnyű használhatósága miatt a betétet szokták javasolni a szakemberek, de idővel, ahogyan megismered saját tested, áttérhetsz tamponhasználatra. A megfelelő méretet a vérzés erősségének függvényében válaszd ki. Arra minden alkalommal ügyelj, hogy alaposan moss kezet, hiszen ezzel kellemetlen fertőzéseket előzhetsz meg!

3. Intim tisztálkodás

A hormonális változások a hüvelyflórára is hatással vannak. Annak érdekében, hogy megőrizd az egészséges pH-értéket és az ne mozduljon el a káros baktériumoknak táptalajt adó lúgos irányba, kizárólag intim mosakodószert használj az adott területen. A hagyományos szappanok és tusfürdők erre a célra kifejezetten rossz választásnak bizonyulnak, kerüld tehát őket, és válassz az intim területek kényes egyensúlyára ügyelő terméket!

4. Kényelmes, pamut alsónemű

A műszálas, túlságosan szűk alsóneműk nem kedveznek az intim területek egészségének. A bőr irritációja mellett hüvelyi gombás fertőzések is a számlájára írhatóak a nem jól megválasztott alsóneműnek. A pamutruházat, amely frissességet és szárazságot biztosít kényelmi szempontból is sokkal jobb választásnak bizonyul.

5. Toaletthasználat

Annak érdekében, hogy az anális területekről ne jussanak baktériumok a hüvelybe, fontos, hogy a WC papírt mindig elölről hátrafelé használd. Hasznos, ha mindig van nálad nedves toalettpapír, ezzel ugyanis minden toaletthasználat után friss érzést biztosíthatsz saját magad számára.

6. Óvszerhasználat

Fontos, hogy tisztában légy a védekezés fontosságával – és nem csak a nem kívánt terhesség, hanem a nemi úton terjedő betegségek elkerülése miatt is. Sőt tudtad, hogy az ondó lúgos kémhatású és így felboríthatja az intim területek egyensúlyát, ami kellemetlenségekhez vezethet?

7. Egészséges étkezés

A gyorséttermek és a hizlaló finomságok előbb vagy utóbb nyomot hagynak alakodon, közérzeteden. Mielőtt egy újabb hamburgerért vagy csokoládéért nyúlnál, érdemes átgondolnod, hogy az egészséges táplálkozásra történő áttéréssel mennyi mindent tehetsz a vonzó külső és az energikusság érdekében. Az alapanyagok körültekintő megválasztása a tinik számára gyakran gondot okozó pattanásos bőr elkerüléséért is ajánlott.

8. Bőrápolás

A drogériákban, webáruházakban, szaküzletekben számos termék beszerezhető, melyek kifejezetten a pattanásos, zsíros bőr kezelésére szolgálnak. A természetes összetevőket tartalmazó típusok között biztosan megtalálod majd a bőrödnek megfelelőt, de lehet, néhány márkát ki kell próbálnod, mire a legjobbra rálelsz. Hasznos lehet a kézműves szappanok között is keresgélned, különösen javasoltak az agyagos, a holt-tengeri iszapos változatok, de a sószappan is kitűnő választás lehet.

9. Rendszeres testmozgás

A testnevelésórákon túl is érdemes a mozgásra odafigyelned. Karbantartja testedet, megakadályozza a felesleges kilók felszaladását, de a stressz oldására és méregtelenítésre is kiválóan alkalmas. Válassz olyan sportágat, amelyet szívesen űzöl, így a mozgás nem szenvedés és szükséges rossz lesz, sokkal inkább kikapcsoló szabadidős elfoglaltság, mely egyúttal feltölt energiával!

10. Pszichés egyensúly

Erre a tinikorban sokszor nem helyeznek elegendő hangsúlyt, hiszen minden csak az oktatásról, a megfelelésről, a baráti viszonyok alakulásáról szól. Fontos azonban, hogy elfogadd saját magad, és megismerd, mi az, ami igazán érdekel. Ennek nem csak a pályaválasztás során láthatod majd előnyeit, hanem személyiséged kibontakoztatása kapcsán is.